El Modernisme, una raó molt atractiva per visitar Barcelona

Per Ruth Vilató

Ja fa temps que algú va voler associar Modernisme a Barcelona com a símbol de turisme i funciona, funciona molt bé. Quan busques Barcelona a google després de wikipedia i la pàgina oficial del Futbol Club Barcelona surten diverses pàgines turístiques i aquestes, molt sovint, tenen algun atractiu modernista a la seva home. No és per menys, la Sagrada Família, la Pedrera, la Casa Batlló, el Parc Güell, i ara també Sant Pau, són els més coneguts.

ruta modernismePer començar hi ha la Ruta del Modernisme de Barcelona. De fet més que un itinerari és una guia amb els 115 llocs (des de palaus fins a comerços, sense oblidar bancs i fanals) més emblemàtics d’aquest moviment. Tot i que hi ha un llistat dels 30 més recomanats per si no hi ha temps per veure’ls tots. Cal dir que tot i que algun requereix una visita de tot el matí com la Sagrada Família, d’altres només es pot veure la façana i poc més. Per fer la visita més interessant econòmicament parlant als centres del Modernisme de l’Ajuntament (Centre del Modernisme – Pavellons Güell, av. de Pedralbes, 15 i Institut Municipal del Paisatge Urbà, av. Drassanes, 6, planta 21) hi ha el pack de la ruta que inclou un talonari amb descomptes, un mapa, una guia de bars i restaurants modernistes i una bossa per portar-ho tot.

mmcat 2Per altra banda hi ha tres museus a Barcelona on gaudir del modernisme. El més important en quantitat i qualitat és el Museu Nacional d’Art de Catalunya. Tot i que aquest estiu només podrem veure una petita mostra perquè estan preparant una nova presentació per aquesta tardor. A més hi ha el Museu Modernista Català que va néixer el 2010 quan els propietaris d’una galeria d’art van decidir no vendre certes peces per crear aquest petit museu. La col·lecció no és massa gran, tenen gairebé 400 peces però està creixent de mica en mica. I finalment hi ha el MEAM (Museu Europeu d’Art Modern) que va veure la llum per primera vegada l’estiu del 2011 i que ja és força conegut entre els barcelonins i els turistes.

Però potser la millor mostra de la força del modernisme és la fira que s’organitza des de fa 10 anys al cor de l’Eixample coincidint amb la festa major del barri. La fira no és massa gran, està al carrer Girona entre Diagonal i Consell de Cent i se celebra durant tres dies (aquest any va ser el 30 i 31 de maig i 1 de juny) però té èxit. La festa major va néixer fa 25 anys amb la intenció de revitalitzar els comerços de la zona i fa 10 anys es va afegir la fira modernista. Des de llavors hi ha parades de diferents entitats modernistes de tota Catalunya, però a més, els botiguers de la zona condicionen les seves parades amb aires de fa 100 anys.Fira modernisme

No hi ha dubte possible, el modernisme agrada i Barcelona es un bon referent o algú pot dir que no li agrada la casa Batlló o no li sorprèn la Sagrada Família?

Quant a Gestió Museística

Blog del Curs de Postgrau en Gestió Museística
Aquesta entrada s'ha publicat en Cultura i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari