Alternatives

Fa uns dies vaig anar a unes xerrades sobre “Recursos i Oportunitats a Europa en el Sector Cultural” organitzades per la Xarxa PIJ (Punts d’Informació Juvenil de Barcelona). Ja que actualment la situació laboral a Espanya i especialment en l’àmbit cultural està a la corda fluixa, voldria compartir la informació que s’hi va donar i aixecar una mica els ànims!

En aquesta s’hi van facilitar unes quantes eines per a la recerca de feina a l’estranger en aquest sector i les vies d’accés a beques per ampliar els estudis artístics i de gestió cultural a fora. Així com per realitzar voluntariats (cobrint les despeses) o per dur a terme pràctiques pagades en empreses estrangeres.

La llista és extensa i no prentenc abraçar-ho tot, però sí transmetre aquella informació que em va semblar d’utilitat per a aquells que vulguin i puguin marxar a l’estranger en busca de noves oportunitats temporals (o definitives!).

Per treballar en gestió cultural, hi ha una sèrie de cercadors nacionals i internacionals força útils com:

–          Portal Eures: www.ec.europa.eu/eures

–          Culture job: www.culturejobinternational.org/Jobs

–          Fabrica Cultural: Portal que ofereix informació sobre beques, subvencions, ajudes… www.fabricacultural.com

–          Cultunet: Portal pels professionals de la cultura (més ofertes de feina a Espanya) www.cultunet.com

–          Infoculture: servei d’infomació per a l’ocupació i la formació dels professionals de la cultura tant a Espanya com per a l’estranger. www.infoculture.info

–          Regne Unit: www.artsculturemediajobs.com; www.artsjobfinder.co.uk

–          França: www.cortex-culturemploi.com; www.profilculture.com; www.culture.enligne-fr.com; www.objectif-culture.com

–          Alemanya: www.consejeriadetrabajo,de; www.kulturmanagement.net

–          Itàlia: www.artjob.it

Pel que fa a les beques, segurament la majoria coneixereu les que ofereix el Ministeri de Cultura (www.mcu.es) -com la Culturex, FormARTE o Fulbright que estan francament bé- i les del Ministeri d’Afers Exeteriors (www.becasmae.es) -com les de cooperació cultural TANDEM-. No obstant, n’hi ha d’altres que no deixen de ser interessants.

És el cas de les que ofereix la Generalitat de Catalunya i Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNca) www.conca.cat. Aquestes donen suport a projectes de recerca, investigació, experimentació i creació sempre i quan afavoreixin al coneixement i desenvolupament artístic i cultural en els àmbits de les arts visuals.

Una altra és la European Cultural Foundation www.eurocult.org/grants, que estimula la col·laboració transnacional, l’expressió artística i la mobilitat d’artistes. Tenen diversos programes com STEP Beyond que dóna suport per a viatjar als treballadors culturals i artistes de qualsevol disciplina artística o cultural.

Les beques per a realitzar pràctiques pagades a l’estranger, a banda del Programa Erasmus-pràctiques dirigit a esudiants universitaris, hi ha les Leonardo da Vinci www.fuem.es (Europa), les Argo www.becasargo.net (Àsia, Canadà o Estats Units) i el Programa Eurodissea www.eurodyssee.eu (Europa). Totes elles per a joves que hagin finalitzat els estudis.

Referent als voluntariats, hi ha el Servei Voluntari Europeu www.evsdatabase.eu que permet viure a l’estranger i participar en activitats d’una entitat del país de destí en els àmbits de la cultura i de les arts. En la mateixa línia: www.europa.eu/youth.

Per últim, només recomanar dues pàgines més on ampliar la informació: Lab for culture www.labforculture.org, plataforma eurpoea d’informació per l’art i la cultura que té un cercador de beques i d’ajudes. I On the move www.on-the-move.org, web d’informació per la mobilitat dels artistes i dels treballadors de la cultura.

Evidentment, la llista s’allarga però tampoc voldria extendre’m massa. Només dir que, després d’haver-ho comentat diversos cops amb altres companys de classe i veure que és una preocupació real i en augment, què millor que aprofitar aquestes oportunitats mentre esperem que la situació laboral a casa nostra millori?

Mar de Prada

Quant a Gestió Museística

Blog del Curs de Postgrau en Gestió Museística
Aquesta entrada s'ha publicat en Cultura, Món empresarial, Professional i etiquetada amb , , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari