Movent els fils de la cultura: Mostra Internacional de Titelles de la Vall d’Albaida.

Per Blanca Juan Agulló

Aquest any s’ha celebrat la 30ena edició de la Mostra Internacional de Titelles de la Vall d’Albaida, el certamen d’arts escèniques més antic del País Valencià.

Nascuda a l’any 1985 per la iniciativa del grup albaidí Bambalina Titelles, s’ha convertit en un referent cultural a una comarca on quasi la meitat dels seus 34 municipis no arriba als 500 habitants i només quatre superen els 5.000.

Durant els quasi 30 d’història de la Mostra, s’han pogut veure les actuacions de companyies de diversos països i amb estils molt diferents.

Cartell de la mostra

Cartell de la mostra

Sostinguda en l’actualitat en gran part pels ajuntaments, en les darreres edicions, a causa de la crisi, s’han vist disminuïdes la quantitat de companyies participants i les funcions programades, però, així i tot, en la del 2014 encara s’han dut a terme representacions a 11 poblacions de la comarca.

Generacions de valldalbaidines hem crescut veient les obres que cada any tenien lloc al nostre poble i, ja de més majors, hem pogut gaudir d’eixe altre teatre de titelles menys conegut, el dirigit a un públic adult.
Hem assistit a representacions en mig d’una absoluta foscor on sòls es podien veure els titelles, i d’altres en mig d’una explosió de color i efectes audiovisuals on els titelles interactuaven amb els propis titellaires o amb altres actors.
Hem aprés que hi ha titelles que es manipulen amb fils, altres amb pals i d’altres que necessiten més d’una persona per poder moure’s; que n’hi ha fetes de paper, de fusta, de tela o de plàstic, que n’hi ha de rígides i d’articulades, de més realistes i d’altres que són pures al·legories, de molt antigues i d’absoluta modernitat, de països molts allunyats i de casa nostra.

I tota aquesta diversitat es pot observar al Museu Internacional de Titelles d’Albaida.

Entrada del Museu

Entrada del Museu

Els seus orígens es remunten al 10è aniversari de la Mostra quan es planteja la creació d’un museu que esdevinga una referència a nivell internacional en el món dels titelles, sense perdre de vista la seua implicació amb el territori. Finalment s’inaugura l’any 1997 a l’interior del Palau Marquesal dels Milà i Aragó d’Albaida, un edifici del s.XV que feia pocs anys que s’estava començant a restaurar.

El museu compta amb una col·lecció de més de 400 titelles de diferents tradicions populars d’arreu del món i d’autors actuals representatius. Hi ha peces provinents de Mali o Togo; elements del teatre tradicional xinés i d’altres països asiàtics com Myanmar, Indonesia, la Índia o Pakistan. També recull obres que pertanyen a la tradició europea (Itàlia, Hongria, Turquia o Escòcia) a més de València i de la resta de l’Estat.

Així, l’exposició permet realitzar un recorregut històric per l’evolució del món dels titelles, des d’uns orígens relacionats amb l’ús religiós i cerimonial (com les talles de fusta africanes) fins al més actual dintre del món audiovisual (com poden ser els Fraguels o els ninots del Guiñol de Canal+)

3

Titelles de Xina

A més de la col·lecció, el museu compta amb un servei de publicacions de temes relacionats amb el món dels titelles, realitza representacions teatrals, projeccions audiovisuals i tallers educatius on acosta el públic als seus secrets.

En aquest sentit, s’estableixen uns estrets vincles amb els centres educatius de la comarca i voltants. E nombroses ocasions, les funcions de la Mostra, dirigides als més menuts, tenen lloc als centres escolars, o bé són les escoles les que desplacen els alumnes a la representació durant la jornada lectiva. Però també, fora de l’àmbit de la Mostra, s’organitzen excursions al museu on poden assistir a representacions o participar en tallers, crear titelles, aprendre com funcionen…

Titelles de Mali

Titelles de Mali

Aquesta gran potencialitat educativa dels titelles es pot observar en els estudis d’un dels col·laboradors en la formació del museu, el professor de la Universitat de València, Miquel A. Oltra Albiach. Tenint en comte que a la comarca es troba la Extensió Universitària d’Ontinyent on s’imparteix el Grau en Mestre d’Educació infantil, veiem com els recursos educatius del museu poden cobrar, potencialment, encara una importància major.

Cal remarcar que la Mostra i el Museus, son dues realitats que sorgeixen de la voluntat d’un grup singular de persones de difondre la seua passió i col·laborar en l’enriquiment cultural del seu entorn. Encara que Bambalina fa anys que es va deslligar de l’organització de la Mostra i ha desplaçat la seua seu a València, va ser la iniciativa dels albaidins germans Policarpo, membres de Bambalina, la que va posar en marxa aquests projectes que ja formen part del teixit cultural i l’imaginari social de la comarca.

És aquesta dualitat entre l’arrelament al territori i l’originalitat i especificitat temàtica, la que dota a aquestes iniciatives de raó de ser i força per créixer. Per una banda, atreuen a un públic prèviament interessat en el món dels titelles o les arts escèniques en general que pot desplaçar-se des de més lluny per gaudir de les representacions o del museu i, per què no, descobrir altres atraccions de la comarca que desconeixien, fomentant-ne també el turisme. Per altra banda, apropa a la gent de la comarca al món de les arts escèniques, contribuint a que aquestes passen a formar part de les seues opcions d’oci, encara que s’hagen de desplaçar a les ciutats per gaudir-ne.

Tant la Mostra com el Museu són un exemple d’allò que es pot aconseguir amb l’interès de les persones en millorar el seu entorn, la implicació de les administracions i la seua aposta per fomentar una idea i mantenir-la, fins i tot a territoris on, en principi ,es considera dificultós establir unes xarxes culturals riques.

Quant a Gestió Museística

Blog del Curs de Postgrau en Gestió Museística
Aquesta entrada s'ha publicat en Exposició, Museus, Visites a museus i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s