La profecia gaudiniana de Pujols

Per Carme Perella

Si Gaudí aixequés el cap de la tomba, vuitanta-vuit anys després de la seva mort, no donaria crèdit al que veuria.

Centenars de milers de turistes, àvids de visitar i fotografiar la seva obra, venen cada any a Barcelona amb la intenció d’endur-se la retina  -o la càmera fotogràfica- carregada d’imatges de les seves creacions. (Gaudí, reticent com era a aparèixer a qualsevol instantània, no ho duria pas gens bé!).

Això no era així a la primeria del segle passat. Per norma, mai ningú és profeta a la seva terra, i menys en vida. Gaudí no en fou l’excepció.

Acudit de Picarol a l’Esquella de la Torratxa

Acudit de Picarol a l’Esquella de la Torratxa

La premsa del moment anava carregada d’acudits i caricatures satiritzant la seva figura i obra. La Casa Milà va donar molt de joc. Així, per exemple, apareix un acudit de Junceda a Cu-Cut! on diu: “-Papà, papà, jo vull una mona grossa com aquesta”, referint-se a La Pedrera com a mona de Pasqua; o bé un acudit de Picarol a l’Esquella de la Torratxa on la caricaturitza com si fos un pàrquing de dirigibles d’una Barcelona futurista, o una altra d’Smith a Cu-Cut! on diu en relació a la mateixa casa: “-Mamà, ¿que també hi ha hagut terratrèmols aquí?”,…

Pel que fa al Palau Güell circulava l’anècdota que, en construir-se, tot Barcelona va creure que l’arquitecte i el propietari s’havien begut l’enteniment. Si a Gaudí, tant se li’n donava l’opinió pública, al propietari, Eusebi Güell, el molestava la crítica de què era objecte l’obra. Un dia Gaudí va dir al senyor Güell que ja havia trobat dues persones a les quals els agradava l’edifici que estaven construint. Alhora sorprès i content el propietari va preguntar qui eren.

–L’una, vostè. I l’altra, jo –li va respondre el famós arquitecte.

No va estar fins a mitjans del segle XX quan el boom del turisme en massa va fer que la seva obra fos una de les més visitades i admirades del món.

Francesc Pujols, que amb això de l’art tenia molt ull, ja ho va vaticinar. Així, el 1927, just un any després de la mort de l’arquitecte, va escriure el llibre: La visió artística i religiosa de Gaudí, tot preveient la genialitat de l’arquitecte reusenc. En aquest fragment, on comença parlant de la Sagrada Família, l’oracle pujolsià sentencia cap a la universalitat l’obra gaudiniana:

“El goig de veure sorgir del fons de la terra aquella catedral tota regalimant de l’aigua de la vida, no va fer sinó augmentar amb els anys, però jo, que hi gaudia tant, observava, amb tristesa, que rarament m’hi trobava amb altres catalans. I és que, de Gaudí, en parlava tothom i no se’n preocupava ningú. Ni els artistes més intel·ligents de Catalunya –amb l’excepció de Xavier Nogués– no llucaven, en aquella època, el geni de l’home que jo anomeno “el gran arquitecte de l’univers”. (…) Fill d’una època en què totes les manifestacions artístiques s’han caracteritzat per cercar en la deformació i en la inharmonia l’element essencial de la bellesa, que és la vida, Gaudí, mut com la pedra, sense conèixer les creacions principals del seu temps i sense moure’s de Barcelona, assolia una categoria universal fins al punt que cap arquitecte ni artista del món no pot, a hores d’ara, ignorar-lo ni deixar d’estudiar-lo, encara que no segueixi les seves concepcions ni el seu exemple. Gràcies, doncs, a Gaudí Catalunya esdevindrà un capítol fonamental en la història de l’art.”

L’any 2013, del total de visitants de museus i col·leccions de Catalunya, el 59,30% va visitar l’obra de Gaudí. Estem parlant de xifres milionàries.

Així doncs podem afirmar que, en ple segle XXI, a “profecia” de Pujols s’ha acomplert amb escreix.

Anuncis

Quant a Gestió Museística

Blog del Curs de Postgrau en Gestió Museística
Aquesta entrada s'ha publicat en Cultura i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s