La biblioteca, un suport imprescindible per als museus?

Per Maria Fontelles.

Quan anem a un museu visitem tots els racons de les exposicions. Però molts museus també compten amb unes sales que val la pena visitar i molta gent no coneix, les biblioteques.

biblioteca museuQuè és una biblioteca? Una biblioteca és un centre d’informació que facilita tot tipus de coneixement i informació als seus usuaris. Hi ha diferents tipus de biblioteques: nacionals, públiques, escolars, universitàries i especialitzades. Els museus formen part del grup de biblioteques especialitzades.

Al 1998, el Parlament Europeu va elaborar la resolució sobre el paper de les biblioteques a la societat moderna. En un dels seus apartats s’afirma que “les biblioteques revesteixen una especial importància per mantenir vives la llengua, la literatura i la cultura pròpies i en aquest àmbit hi ha abundants possibilitats de cooperació amb els museus, els arxius i altres agents culturals” (1)

Biblioteca del Museu Molí Paperer de Capellades

Biblioteca del Museu Molí Paperer de Capellades

A Catalunya comptem amb grans biblioteques especialitzades úniques pels seus fons. Com per exemple la biblioteca del Museu Molí Paperer de Capellades, que compta amb més de 600 títols sobre temes relacionats amb el paper (orígens, història de la fabricació, art, …) o la biblioteca del Museu Marítim de Barcelona (la qual disposa d’un important i ric fons especialitzat en història marítima). Biblioteques amb molts anys d’història, com la biblioteca del MNAC (els seus inicis daten del 1888 amb la preparació de l’Exposició Universal de Barcelona) o la biblioteca del Museu Víctor Balaguer (fundada l’any 1884).

Cúpula de la Biblioteca Nacional del Prado

Cúpula de la Biblioteca Nacional del Prado

Fora de Catalunya podem trobar biblioteques de museus que són una delícia poder-les contemplar per la seva arquitectura com la del Museu Nacional del Prado a Madrid (si mireu amunt podreu apreciar un magnífic sostre pintat pel napolità Luca Giordano cap al 1697) o la biblioteca del British Museum (espectacular per les seves dimensions).

Ens podem trobar també les biblioteques que neixen lligades a una col·lecció particular d’un museu ja que aquesta en forma part. En aquests casos, la biblioteca és tan important com la col·lecció perquè consta d’un fons amb un gran valor patrimonial.

Totes aquetes biblioteques, normalment, són utilitzades per dos tipus de públic: tècnics i treballadors del museu, i investigadors. Això és degut a que tenen uns fons més especialitzats que la resta de biblioteques públiques. Monografies, obres de referència i publicacions periòdiques però també catàlegs, tesis doctorals i altres materials especialitzats en la temàtica del museu.

Però cal ensenyar a la població les possibilitats de les biblioteques dels museus. Són un pou de coneixement que hom no pot deixar escapar. Molts dels fons bibliotecaris dels museus de tot el món poden ser consultats per internet gràcies al seu treball en xarxa i a que, cada cop més, poden ser consultats per internet. Cal que des dels museus se’n faci més difusió per tal que puguin estar tan integrades a la societat com ho estan les biblioteques públiques.

(1)http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+REPORT+A4-1998-0248+0+DOC+XML+V0//ES

Quant a Gestió Museística

Blog del Curs de Postgrau en Gestió Museística
Aquesta entrada s'ha publicat en Museus, Uncategorized i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 respostes a La biblioteca, un suport imprescindible per als museus?

  1. Marc ha dit:

    Recomano també, si mai us hi acosteu, la Biblioteca Pública d’Stockholm. Una obra de l’arquitecte suec Erik Gunnar Asplund. Data de 1927 i es considera una obra primerenca d’Arquitecura moderna. Conté una impressionant sala cilíndrica amb varis pisos de prestatgeries al voltant. Un altre “must” de la ciutat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s