El Museu Explora: Obres d’art a examen.

Per Íngrid Donadeu

El Museu explora va ser una exposició que es va fer al Museu Nacional d’Art de Catalunya, de novembre de 2012 al Febrer de l’any següent.

Comissariada per Mireia Mestre, cap de l’Àrea de Restauració i Conservació Preventiva del Museu Nacional d’Art de Catalunya, l’exposició pretenia despertar l’interès i la curiositat de l’espectador per la feina complexa que envolta l’expertesa en el

Museu explora

Imatge publicitària de l’exposició

museu. El que van fer va ser exposar les obres originals al costat de fotografies, radiografies, etc. d’aquestes i acompanyar-les amb un text explicatiu amb dades i aportacions científiques. Tot això és feina dels conservadors restauradors, que han d’examinar les obres a fons per poder veure en quin estat de conservació es troben, saber els materials constitutius, la manera i com es van realitzar les obres, etc. per després poder decidir si necessiten un tractament de conservació i restauració o no. En cas afirmatiu, decidir quin és el més adient, ja que cada peça és única i té unes necessitats diferents, per això en alguns casos, quan s’ha realitzat alguntractament en alguna peça sense estudiar-la a fons, hi ha hagut reaccions químiques a causa dela combinació de materials, enfosquiment dels colors, etc.

Per altra banda, gràcies a aquests estudis s’han fet grans descobriments com obres superposades damunt d’un mateix llenç, canvis en la composició, dibuixos subjacents, inscripcions i incisions, ús de quadrícules, etc.

Museu explora 2

Tornant del tros, de Joan Llimona. Amb les analítiques es va poder veure que l’obra n’amaga una altra del mateix artista, La mort sobtada.

Per dur a terme tots aquests exàmens, els conservadors restauradors del MNAC han exposat les obres a radiacions electromagnètiques, visibles i invisibles, que han permès caracteritzar els materials, travessar les capes que les formen i esbrinar com va treballar un artista, quins materials, eines i tècniques va fer servir i com va procedir. Tot això estava explicat i exemplificat a l’exposició, on també es podien veure el revers de les obres i descobrir informacions i dibuixos al revers dels bastidors i etiquetes que certifiquen l’estada a certes exposicions.

Museu explora 3

La mateixa obra, Tornant del tros, amb llum visible.

He de dir que em va sorprendre que es fes una exposició d’aquest tipus, ja que no n’havia vist mai cap d’una temàtica semblant i em va semblar molt interessant perquè normalment són coses que no s’acostumen a ensenyar i que parlen molt de les peces. A un dels pocs llocs on he vist informació sobre algun aspecte de conservació o restauració al costat d’una obra ha estat al Museu Egipci de Barcelona, on s’explica el procés de recuperació d’una de les mòmies.

El fet de fer una exposició així, a part d’atraure al visitant per la curiositat que desprèn, per saber més coses sobre aquests temes o per a futurs professionals, també fa el museu més proper, ja que ensenya el que hi fan a dins, la feina de cada dia.

A partir d’aquí, pot ser que aquests visitants no tornin a mirar les obres d’art de la mateixa manera.

Reportatge sobre el museu explora http://www.tv3.cat/videos/4339711

Anuncis

Quant a Gestió Museística

Blog del Curs de Postgrau en Gestió Museística
Aquesta entrada s'ha publicat en Art, Exposició, Restauració, Tecnologia i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s