Li cal un germà petit al prado?

Per Adriana Cano

El Consell d’Administració de Patrimonio Nacional, l’organisme públic que gestiona els béns de la Casa Reial Espanyola, ha decidit obrir un nou Museo de las Colecciones a Madrid. El nou museu obrirà al 2016, i s’ubicarà al complex del Palau Reial de Madrid, però a un edifici nou en construcció.

En construcció, l’edifici que albergarà el nou Museo de las Colecciones.

En construcció, l’edifici que albergarà el nou Museo de las Colecciones.

Malgrat aquesta notícia no ha tingut gaire ressò, l’organisme ho ha publicat al seu web. Per tant, no es tracta d’una notícia amagada, a l’inrevés, s’ha fet públic de manera oficial, però sembla que aquesta no ha arribat a oïdes de  la gran part dels ciutadans, donat que ha aparegut de manera mínima en diaris.

Es tracta d’un Pla d’Actuació total d’aquest organisme que promociona a la corona, que entre d’altres vies d’actuació té la creació d’aquest museu. El Pla d’Actuació es comprèn entre els anys 2013 i 2016 i el centre de tots els seus esforços será aquest nou museu.

El museu culminarà un projecte pendent des de fa més de 75 anys, i que junt amb la Catedral de l’Almudena i el Palau Reial formarà el que s’anomena “la Cornissa de Madrid”.

La construcció del museu comptava amb un pressupost inicial que posteriorment ha triplicat, quedant-se finalment en els 171 milions d’euros que preveuen costarà. Tenint en compte que es tracta d’un organisme públic que depèn directament del Ministeri de Presidencia potser es tracta d’un pressupost excessiu. No ens n’oblidem que la corona no passa pel seu millor moment, com perquè estiguin relacionats amb projectes d’aquest tipus.

Malgrat tenim poca informació i poc detallada sobre el nou museu, sabem que es vol crear amb la intenció d’acollir les peces insignia de les diverses col·leccions reials, que actualment trobem repartides entre els diferents Reales Sitios, en un mateix lloc.

A banda, per a la creació del museu, també es realitzaran treballs de conservació preventiva i restauració a la majoria de les obres que s’exposaran.

Cal destacar que a nivell museogràfic, tot i voler innovar, estarà íntimament relacionat amb el discurs dels altres espais visitables pertanyents a la corona, com per exemple el Palau Reial de Madrid.

Així doncs, ens trobem davant l’apertura d’un nou museu, que té les seves coses bones i les seves coses dolentes.

Si considerem la cojuntura económica actual i valorem si aquest museu és una necessitat real, potser trobarem més arguments en contra del nou museu.

En canvi, si valorem que podrem visitar les millors obres de la col·lecció reial totes juntes a un nou espai i ben equipat, i que a banda, això suposarà una sèrie d’actuacions de restauració sobre la majoria d’obres, així trobarem més arguments a favor.

Per tant, donat les característiques del nou museu, la naturalesa de les seves col·leccions i l’origen de les seves obres, se’ns perfila com un germà petit del Museu Nacional del Prado a tots els nivells. Li cal un germà petit al Prado? És aquest museu una necessitat real?

Anuncis

Quant a Gestió Museística

Blog del Curs de Postgrau en Gestió Museística
Aquesta entrada s'ha publicat en Art, Museus, Uncategorized i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Li cal un germà petit al prado?

  1. rvilato ha dit:

    Les ampliacions sempre provoquen controvèrsies. Us deixo el link d’El País sobre l’ampliació del MoMA.
    http://cultura.elpais.com/cultura/2014/01/14/actualidad/1389721333_828233.html

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s