Museu i conjunt arquitectònic de Madinat-Al-Zahra

Per Sílvia Armentia @sira_museum

El Fòrum Europeu de Museus del Consell d’Europa va distingir el 19 de maig (amb l’entrega de l’escultura de “l’ou” creada per l’artista Henry Moore) al Museu i conjunt arquitectònic de Madinat Al-Zahra  (Córdoba) com a Museu Europeu de l’any 2012, entre 46 candidatures de 20 països diferents.

El premi reconeix l’excel·lència professional en tots els aspectes de la feina d’un museu i destaca als que millor entenen les necessitats de la seva audiència.

Segons el Fòrum, “el museu i el conjunt, que ha estat restaurat i recuperat, documenta la  magnífica i complexa ciutat, els seus edificis, jardins, així com l’estructura, organització social i el dia a dia del seus 10.000 habitants”.

El Museu de Medina Azahara, projectat pels arquitectes Fuensanta Nieto y Enrique Sobejano amb la intenció de proveir al jaciment d’uns serveis acords amb la seva importància historicoartística, es va inaugurar a l’octubre de 2009.

 Aquesta moderna infraestructura està situada en les immediacions del jaciment i es composa d’un edifici de tres plantes, de les que dues són subterrànies, a uns 7 km de Córdoba, a la “Sierra de la Novia” .

El centre compta amb més de 7.700 metres quadrats, i al seu interior tenen cabuda usos tan diversos como la recepció de visitants, la restauració de peces arqueològiques, un auditori, espais adequats per al emmagatzemament de restos arqueològics del propi conjunt, oficines d’investigació historicoartística, una biblioteca, una cafeteria, botigues de llibres relacionats amb el jaciment i l’art musulmà, i un espai expositiu on s’exposen les peces més espectaculars del jaciment, com la coneguda Cérvola de Medina Azahara, traslladada des del Museu Arqueològic de Córdoba.

Al  2010 se li concedeix a aquest Museu de Madinat al-Zahra el Premi Aga Khan d’Arquitectura, premi internacional que s’atorga als principals projectes arquitectònics, urbanístics o paisatgístics del món musulmà, o relacionats amb aquest.

La idea de plantejar l’edifici com una excavació arqueològica (edifici semi enterrat construït cap a l’interior del terreny, no en altura), que connecta l’espai creat per l’home amb l’espai natural, amb la possibilitat d’ampliar-ho en un futur agregant nous pavellons i tallers segons les necessitats i en funció de les troballes arqueològiques, fa del conjunt de Madinat al-Zahra un exemple d’arquitectura contemporània  que s,adapta dins del conjunt de la planificació de l’àrea on s’ubica, tenint en compte les característiques de cada element patrimonial i de l’àmbit natural on està construït.  I ens apropa a una forma de concebre una tipòloga arquitectònica des d’ un punt de vista on té cabuda l’expressió  d’una arquitectura contemporània en un entorn singular per les seves característiques patrimonials ben siguin naturals, culturals o històriques.

Quant a Gestió Museística

Blog del Curs de Postgrau en Gestió Museística
Aquesta entrada ha esta publicada en Uncategorized. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s