Titanic “The exhibition”

Per @CarlaEnrique

Maqueta, obra de l'escultor Enric Calvo que ens permet veure les entranyes del vaixell

Coincidint amb els 100 anys de l’enfonsament del Titanic ara fa un mes va desembarcar Titanic “The exhibition”, la més gran exposició sobre el Titanic que es pot veure fins el 30 de setembre del 2012 al Museu Marítim de Barcelona.

L’exposició té la intenció de transportar el visitant al passat com a passatger i conèixer com va ser la curta vida a bord del vaixell però, sota el meu punt de vista, es tracta d’una experiència qüestionable o potser a la qual un està poc acostumat. Des del principi em va descol·locar el fet que et facin una fotografia a l’estil “parc temàtic” i que al final del recorregut la trobis a mode de souvenir turístic, per seguidament obtenir una audioguia que va inclosa amb l’entrada i que ens guiarà durant tot el viatge però penso que, excessivament ràpida, poc precisa i gens transgressora.

Entrada a l’exposició

La mostra narra des de la creació del vaixell fins a l’estat actual de les restes després del naufragi sota un display de fotografies de grans dimensions il·luminades amb llum transmesa i aparentment interessants però que no disposen en cap moment d’una breu descripció o dades tècniques en forma de cartel·les que permetin al visitant tenir una mínima informació si ho desitja o bé crear el teu propi discurs, sinó que obliga al visitant a escoltar sí o sí la peculiar audioguia.

Visitant amb audioguia mirant una de les vitrines

El fet és que els 200 objectes originals reals cedits per familiars dels que hi viatjaven o rescatats del fons del mar, a més de les recreacions vinculades a la història d’aquest vaixell i el seu periple, dels quals destaquen la llista completa dels passatgers, aprovada i certificada per la White Star Line el 31 de maig de 1912 (l’única conservada en l’actualitat), un tros de carbó (de la sala de calderes núm.1, que va estar funcionant fins a l’últim moment), les dues cartes originals del Titànic escrites pel seu primer oficial, William Murdoch, peces de la vaixella de primera classe, la llista original dels cossos recuperats de la tragèdia, llibres, cartes, fotografies, sabates, cartes d’embarcament o una carta de navegació mai exposada abans, … l’han convertit segons els mitjans de comunicació en una de les exposicions itinerants més visitades del món.

Com ens comentava Valentín Roma al mòdul d’exposicions del Postgrau, la qüestió és que en els últims anys Barcelona ha estat una de les ciutats europees amb més activitat museogràfica, però el cas és que aquesta tendència també penso, com bé apuntava, va a la baixa i considera que l’exposició Titànic “The exhibition” és una mostra de com l’entusiasme museogràfic que fins ara es tenia s’està veient reduint.

No sé si per la coneguda crisis econòmica o perquè el visitant s’ha acostumat a unes exposicions més “sofisticades”  i en conseqüència més desorbitades de preus, de manera que ara és difícil que es pugui sortir complagut amb una mostra museogràfica més clàssica com la que presenta en aquest cas MMB i de la qual aquest centre no és l’únic sinó que hi ha d’altres activitats culturals del panorama barcelonès que es veuen afectades.

M’agradaria saber si heu visitat l’exposició i si heu tingut la mateixa sensació que jo o si pel contrari us ha agradat! Qualsevol comentari és ben rebut.

Anuncis

Quant a Gestió Museística

Blog del Curs de Postgrau en Gestió Museística
Aquesta entrada ha esta publicada en Museus, Visites a museus. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s