Obrim el Museu del Gas!

Per Maria Ridao Pérez (@maria_ridao)

El passat 13 de desembre obria les seves portes el Museu del Gas de Sabadell, on la Fundació Gas Natural Fenosa vol oferir a tothom l’oportunitat de contemplar l’evolució de la indústria energètica del gas i l’electricitat. Així, el museu vol ser un punt des d’on poder observar com ha condicionat les nostres vides aquella energia que un bon dia ens va portar la llum a casa, que avui ens escalfa l’aigua i el menjar i que fins i tot ens ha permès gaudir d’una vida social que no se’n va a dormir quan ho fa la llum del sol. Sent a la vegada un espai on explorar el nostre futur i conèixer la importància d’utilitzar de manera eficient els recursos naturals.

L’edifici que actualment alberga el Museu del Gas fou construït a finals del segle XIX sota la direcció de l’arquitecte sabadellenc Juli Batllevell i fou popularment conegut amb el nom de La Energía, ja que va ser una central de producció d’electricitat a partir de motors de gas. Durant el procés de renovació d’aquest edifici s’ha volgut donar un important paper a la sostenibilitat, fent-ho des d’una perspectiva bioclimàtica, reduint al màxim l’impacte ambiental, reciclats en la nova façana, construint un aljub i una pèrgola fotovoltaica al terrat, instal·lant enllumenat de baix consum, etc. A més a més s’ha volgut col·locar en l’interior del museu un mirall energètic que dóna en tot moment les dades climàtiques interiors i exteriors i l’energia que s’està produint i consumint.

El recorregut que proposa aquest nou museu és un viatge al llarg de la història de la companyia, des de l’any 1843, com a Sociedad Catalana para el Alumbrado por Gas fins a l’actual Gas Natural Fenosa, recorrent l’evolució de la indústria del gas i l’electricitat en els segles XIX i XX, a través dels canvis socials que van produir les noves tecnologies i els nous invents. És important la reflexió que es fa tan del passat com del present de l’energia, però com també s’intenta llançar una mirada cap al futur, advertint de la importància d’utilitzar de manera eficient els recursos naturals.

L’adaptació museística de l’edifici ha sumat un total de 8 milions d’euros, repartits en 3 pisos oberts al públic (els dos pisos restants alberguen les oficines i l’auditori).
La joia del museu la trobem a la planta baixa: l’Arxiu Històric de Gas Natural Fenosa, ocupa més de 3.000 metres de prestatgeria i recopila documents de l’empresa energètica arrelada a Catalunya, des dels seus inicis. S’hi guarden des d’actes, memòries, escriptures, fins a accions, plànols, fotografies, entre d’altres. Sent en definitiva les fonts primàries que testimonien la llarga trajectòria que el museu vol mostrar.

A la planta principal ens faran valorar la importància del gas en el món però també ens fa ser conscients de com d’units han anat gas i societat al llarg de la història. Prenent com a exemple l’energia obtinguda del combustible gasós i també de l’electricitat, entrem en el segle XIX, ens passegem pel XX i sortim als inicis del XXI.

L’edifici també disposa d’una sala d’exposicions temporals, que inicia la seva activitat amb una mostra dedicada a la figura de Juli Batllevell, arquitecte modernista local i autor de l’edifici històric del Museu del Gas. Aquesta exposició presenta conjuntament la vida i obra de l’artista, servint de complement addicional al conjunt arquitectònic rehabilitat.

No hem d’oblidar tampoc l’espai dedicat a la reflexió mitjançant una visió de les eines del futur energètic incitant-nos a formular preguntes com per exemple Som conscients que l’energia és un factor importantíssim, una protagonista, en l’esdevenir de la humanitat i del planeta? Hem de ser capaços de trobar energies barates, eficients i de baix impacte ambiental. Quines són les eines al nostre abast?

L’equipament és a més un centre de documentació que fomenta la recerca del patrimoni industrial dels sectors del gas i l’electricitat, i participa en investigacions i publicacions. Combina les exposicions permanents i temporals amb l’organització de cursos i conferències, a més d’un ampli ventall d’activitats i tallers didàctics adreçats al públic escolar. A més a més l’edifici també acull la seu institucional i les oficines de la Fundació Gas Natural Fenosa.

El Museu del Gas, lluny de ser una institució que mostra de manera lineal i gens atractiva la seva història, aconsegueix trobar un espai en que públic i museu poden interactuar i crear diverses visions d’un tema que és essencial en les nostres vides.

L’espectador té la possibilitat de recórrer un museu ple d’experiències visuals, en que les dades conviuen amb la història i on passat i present s’uneixen per construir un futur. Futur que vol ser encarat de manera sostenible i eficient.

És interessant el missatge que llença el museu i de la manera que ho fa, predicant amb l’exemple. És per això que és una bona plataforma per mostrar una temàtica, que sovint no acostuma a calar entre el públic. Cal tenir en compte que s’ha sabut construir un recorregut expositiu interessant i gens monòton, introduint elements que permeten que l’espectador pugui interactuar amb l’exposició (pantalles interactives, audiovisuals…) i sense adonar-se passi a formar part d’una temàtica que ens fa funcionar dia a dia.

Anuncis

Quant a Gestió Museística

Blog del Curs de Postgrau en Gestió Museística
Aquesta entrada ha esta publicada en Uncategorized. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s