On està la col·lecció? Les col·leccions als museus de ciència experimental

Per Javier Serrano Saenz (@Serranix)

Durant aquests últims mesos hem estat donant voltes sobre què defineix un museu i sempre acabaven allà mateix: la col·lecció! En qualsevol museu d’art, arqueologia o història natural és molt clar identificar quina és la col·lecció d’aquell centre, però els dubtes surten, o em surten, quan comencem a parlar sobre museus on la col·lecció no té perquè ser tangible, algo físic.. em centraré en un museu de ciència però podria ser de literatura, d’economia, de psicologia…

Foto: Pilar Aymerich. CosmoCaixa BCN, Obra Social "la Caixa"

Des de la segona meitat del segle XX, el museu de ciència va deixar de ser un espai on mostrar objectes i curiositats científiques per esdevenir una plataforma on intentar acostar, divulgar i despertar curiositat respecte la ciència. Allò que s’exposa és simplement una demostració o possible demostració de la opinió científica més  generalitzada.

Les peces que formen les demostracions poden ser des d’una màquina que reprodueixi un fenomen, una formiga en àmbar, un fòssil o un animal viu. Aquestes peces però, son totalment esclaves de l’explicació i del plantejament general de la museografia i poden tenir un valor individual però no tindria sentit la seva exposició en el nostre museu si trobem una forma més entenedora o senzillament més maca i atractiva per descriure allò que l’ha portat fins aquí.

És doncs la pròpia ciència en termes generals allò que configura la col·lecció?

Foto: Ronald Michael Stallard. CosmoCaixa BCN, Obra Social "La Caixa"

Lògicament és impossible pretendre-ho com seria impossible fer un museu de l’art que ho inclogués tot, totes les èpoques, tots els estils, tots els artistes.

Tampoc podem dir que els experiments, fenòmens o teories científiques concretes que tractem en el recorregut formin la nostra col·lecció perquè no és un tret que ens defineixi com a institució, seran tractats per altres museus i no podem buscar la singularitat en la tria d’aquests temes perquè ha de prevaldre l’integrés científic. A tot arreu parlarem de Newton!

 Vol dir que no tenim col·lecció???

La col·lecció configura, defineix i dona singularitat al museu i en el cas dels museus de ciència experimentals la singularitat recau en la forma d’explicar i de despertar la curiositat vers la ciència. No sé si un tipus de discurs i una manera d’acostar i divulgar la ciència pot ser una col·lecció però el que sí és sense cap dubte és l’alma mater del centre, és el que som i el que hem de fer, no tots explicarem Newton igual!

Això implícitament té un inconvenient, o millor dit, una feina molt evident associada, i és que l’exposició permanent sempre ha d’estar sotmesa a un qüestionament diari i que la vida útil d’unes instal·lacions i uns muntatges costosos és molt limitada.

 I si no tenim col·lecció -o no està clara-… vol dir que no som un museu?

Foto: Pilar Aymerich. CosmoCaixa BCN, Obra Social "la Caixa"

Les institucions estan fugint cada vegada més de la terminologia “museu”, Parque de las Ciencias de Granada, Exploratorium de San Francisco o CosmoCaixa a Barcelona… és una discussió actual, molts es definèixen com a centres de ciència però no deixa de ser una discussió semàntica que no surt de les parets dels àmbits professionals. El visitant no és capaç d’entendre que allò que té al davant, aquest encapsulat de coneixement científic no sigui un museu.

 Què penseu?

 

Anuncis

Quant a Gestió Museística

Blog del Curs de Postgrau en Gestió Museística
Aquesta entrada ha esta publicada en Uncategorized. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 respostes a On està la col·lecció? Les col·leccions als museus de ciència experimental

  1. Davinia ha dit:

    Allò realment important és la feina que fa l’entitat, el coneixement que transmet i com ho fa. El problema és que a nivell administratiu i legal ha d’estar etiquetat. De fet, ja vam veure durant les primeres classes que la gran disparitat de museus i de definicions fa molt complicat establir-ne un cànon.

  2. Gina Escoda ha dit:

    Moltes vegades he pensat que el fet que el CaixaForum i el CosmoCaixa no continguin la paraula Museu als seus noms els ha dotat d’un aspecte més “àgil”, dinàmic i proper que no pas els museus entesos com a tal. Sembla com si el públic els percebés com una altra entitat molt diferent als museus (que ho és). Estaria bé fer un experiment i preguntar a la gent si creuen que CaixaForum i CosmoCaixa són un museu i per què, i també: què fa que un museu sigui un museu?
    Potser m’he desviat del tema del post…però aquí ho deixo…

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s