Visita al Museu egipci de Torí

Museu Egipci de Torí

El Museu Egipci de Torí, fundat l’any 1824, és el museu egipci més antic del món. Es va crear a partir de l’adquisició per part de Carles Fèlix I de Cerdenya d’una àmplia col·lecció reunida per Bernardino Drovetti, cònsol de França a Egipte al servei de Napoleó.

La seva col·lecció està formada per més de 30.000 objectes i és  l’únic museu del món, fora del país àrab, que està dedicat exclusivament a l’art i la cultura egípcies i que documenten un arc temporal de més de 4.000 anys.

Actualment, el museu es troba en una profunda fase de remodelació que ha de contemplar una nova etapa a partir del 2013, quan s’ampliaran les sales d’exposició de les col·leccions.

El Museu està plantejat, des d’un punt de vista museogràfic, sobre la base del fil cronològic per tractar els següents eixos temàtics:

Art i arquitectura: on s’hi exposen tècniques i materials de la civilització egipcia, religió, espiritualitat i el culte al més enllà. Aquest és, sens dubte, el més espectacular i el que més atrau i interessa als visitants. Al llarg de les sales, el visitant es pot fer una idea sobre els rituals sagrats, els objectes dedicats al culte, les tècniques de momificació i embalsament, l’adoració a les diferents divinitats… i veure estàtues monumentals, papirs, esteles, sarcòfags, mòmies i un gran nombre d’objectes de la vida qüotidiana, que permeten al visitant endinsar-se en una de les civilitzacions més fascinants de l’antiguitat i que segurament el món del cinema ha contribuït a la seva popularització.

El museu acull, tanmateix, un gran nombre de testimonis sobre temes com astronomia, matemàtiques, medicina i cirurgia, que demostren la gran aportació de la civilització egípcia en el camp de la ciència i la tecnologia.

Sens dubte, el Museu conté nombroses joies arqueològiques, però en voldria destacar la estàtua del faraó Ramsés II, una de les obres més importants de l’art egipci a tot el món, la tomba de Kha i Merit, descoberta l’any 1906 i que contenia un aixovar format per més de 500 objectes i que revelen molts detalls sobre la vida qüotidiana a l’antic Egipte, cap al 1.400 a.C. i finalment el temple d’Ellesiya, construït pel faraó Tutmosis III, cap al 1450 a.C i què va ser donat pel govern egipci a Itàlia i que el propi Museu se n’ocupà del seu trasllat i reconstrucció.

Text: Paco Gil

Quant a Gestió Museística

Blog del Curs de Postgrau en Gestió Museística
Aquesta entrada s'ha publicat en Art, Visites a museus i etiquetada amb , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s