Fàbriques de creació

 

Hangar

Els inicis d'Hangar. Foto: Daniel Julià CC-BY-SA

El passat dimarts 22 de març, l’ICUB i l’Espai Brossa van organitzar una xerrada amb Sergi Díaz Plaza, coordinador del projecte de Fàbriques de Creació impulsat per l’Ajuntament de Barcelona.

El Pla estratègic de Cultura de Barcelona – Nous Accents (2006) apostava per implantar el model europeu de Fàbriques de Creació, rehabilitant espais fabrils en desús i convertint-los en espais dedicats a la creació.

Amb aquesta iniciativa s’acomplien dos objectius municipals:

  1. Evitar la fuga de creadors de la ciutat de Barcelona provocada per l’especulació urbanística
  2. “Posar ordre” a l’okupació d’aquests espais industrials.

Algunes d’aquestes Fàbriques de Creació porten funcionant alguns anys amb certa autonomia. La intervenció de l’ICUB, si bé ha complicat la seva gestió, també ha permès fer unes inversions (modestes però suficients) per rehabilitar i ampliar els equipaments.

El projecte consta de 8 espais:

-La Fabra i Coats (Sant Andreu): Que comptarà amb 12.000m2 destinats a tot tipus de projectes artístics: arts plàtiques, escèniques, música, audiovisuals,…

L’Hangar (Sant Martí): On s’estan fent obres d’ampliació i de millora dels equipaments per a creacions audiovisuals.

– El Graner Illa Philips (Sants – Montjuïc): que es reconvertirà un espai d’assaig dedicat a la dansa.

La Central del circ (Sant Martí): Situada sota la Placa fotovoltàica del Fòrum.

– La seca (Ciutat Vella):  Que comptarà amb una programació estable d’arts escèniques i parateatrals.

La nau Ivanow (Sant Andreu) : Fàbrica de pintures dels anys 50, que acull activitats d’ arts escèniques, música i fotografia.

La Escocesa (Sant Martí) :  Fàbrica tèxtil que fou “okupada” de manera espontània per col·lectius de creadors.  Existeix un projecte d’ampliació i reforma que està aturat per manca de pressupost.

L’Ateneu de Nou Barris (Nou Barris): Que amplia les seves instal·lacions i continuarà amb la seva tasca d’espectacles i formació circense.

Tots aquests espais formen part del projecte Fàbriques de Creació de l’ICUB, però cada equipament està cogestionat per un col·lectiu de creadors o una associació diferent, per tant encara està per determinar com funcionaran cadascun d’ells i quines particularitats tindrà cada un.

També és cert que es preveu certa coordinació per a compartir recursos i organitzar activitats conjuntes entre les diferents seus.

D’altra banda, la inversió prevista per aquests espais, més enllà de les reformes inicials, és pràcticament nul·la, de manera que hauran d’autofinançar-se amb el lloguer dels espais i altres solucions imaginatives.

Esperem que la iniciativa es vagi consolidant, malgrat les retallades, i que aquests equipaments trobin el seu espai dins el teixit creatiu de Barcelona.

Text:Núria Cuevas

Quant a Gestió Museística

Blog del Curs de Postgrau en Gestió Museística
Aquesta entrada s'ha publicat en Art, Cultura i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s